KCEK > Galeria zdjęć > Wszystkie galerie >
W poniedziałek 23 maja 2016 r. w grupie Pszczółek kolejne warzywo znalazło się w centrum uwagi. Tym razem nasze zainteresowanie skupił ogórek. Dzieci miały okazję poznać bardzo dokładnie to warzywo. Przedszkolaki poznały podstawowe właściwości ogórka. Rozmawiały o jego kształcie, zapachu, walorach smakowych oraz postaciach, w jakich można go spożywać. Następnie dzieci wypowiadały się, w jakiej postaci ogórka lubią jeść najbardziej - czy to na kanapce, a może kiszonego lub konserwowego albo w postaci mizerii. Padały bardzo zróżnicowane odpowiedzi. Są zwolennicy wszystkich smaków, ale jedno jest pewne - większość "Pszczółek" ogórki jeść lubi, a przekonaliśmy się o tym, gdy przedszkolaki samodzielnie przygotowywały mizerię. Dzieci tarły, kroiły i przyprawiały ogórki z wielką ochotą, ale jeszcze z większą zjadały przygotowane danie.
Data wydarzenia: 23 maja 2016 r.