Środa, 24 kwietnia 2024

english deutsch italian
Godło Polskinazwa KCEKlogo szkoły

KCEK > Galeria zdjęć > Wszystkie galerie >

To jest nieaktualna wersja strony. Aby zobaczyć aktualne informacje, przejdź na kcek.pl

Eksperyment w Toku - Smak i Zapach

Na kolejnej lekcji przyrody uczniowie mieli okazje sprawdzić wrażliwość swoich zmysłów, a dokładnie zapachu i smaku. Smakowanie przypraw kuchennych, owoców, picie oleju z czarnuszki sprawiało młodym naukowcom wiele radości. Niebywałe zadanie czekało na chętnych uczniów - powąchać niezbyt dobrze pachnący kwas masłowy. Odważnych nie brakowało.

"Już w czasach starożytnych zapoczątkowano badania nad zmysłami smaku. Rozpoczął te badania Arystoteles, który poza smakami podstawowymi takimi jak gorzki czy i słodki wyróżniał smak: soczysty, ostry, cierpki, słony i kwaśny. Jego badania kontynuował Hipokrates. W XIX wieku zaczęto robić intensywniejsze badania nad smakami, ponieważ dowiedziono, że grają one kluczową rolę w przemyśle spożywczym. Twierdzono już wtedy, że istnieją cztery podstawowe smaki" [...]

źródło: http://czytelnia.av.pl/zmysly-smaku-i-zapachu/

Data wydarzenia: 5 lutego 2016 r.

Wsparcie i współpraca