KCEK > Galeria zdjęć > Lekcje >
Tłusty Czwartek to zawsze ostatni czwartek w karnawale przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Uczniowie klasy VIB SP wraz z wychowawcą i Panią Agatą Drymel postanowili spędzić ten dzień w szkolnej kuchni kulinarnej przygotowując faworki. Efekty wyrobienia ciasta i wysmażenia faworków udowodniły, że społeczność klasowa nadaję się do kuchennych zmagań. Bardzo dziękujemy Pani Agacie Drymel za pomoc w przeprowadzeniu ciekawej lekcji kulinarnej.
Prawdopodobnie jego geneza sięga aż starożytności kiedy to ucztowaniem świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Pierwsze pączki robione były z ciasta chlebowego, a nadziewane były słoniną. Wraz z nadejściem chrześcijaństwa zaczęto hucznie obchodzić Tłusty Czwartek jako ostatnią możliwość dostatniego najedzenia się (przede wszystkim mięsem) przed czterdziestoma dniami postu w trakcie których należało żyć skromnie i zachowywać wstrzemięźliwość. W XVI wieku pojawiła się tradycja jedzenia pączków na słodko z ciasta drożdżowego. Do niektórych z nich wkładano orzechy lub migdały.
Pozostaje tylko powiedzieć Smacznego!
Data wydarzenia: 23 lutego 2017 r.