Piątek, 26 kwietnia 2024

english deutsch italian
Godło Polskinazwa KCEKlogo szkoły

KCEK > Galeria zdjęć > Wszystkie galerie >

To jest nieaktualna wersja strony. Aby zobaczyć aktualne informacje, przejdź na kcek.pl

Twarogowe ciasteczka z jabłkami

Jesień to czas, w którym w sadach dojrzewają piękne jabłka. Uczniowie uczęszczający na zajęcia z gotowania nie mogli z tego nie skorzystać – w pewne wrześniowe popołudnie pracownię kulinarną wypełnił zapach pory roku, która niedawno się rozpoczęła. Poniżej znajduje się przepis na ciasteczka z jabłkami, które przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tych owoców:

100 gramów mąki i 50 gramów cukru pudru przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i 100 gramów margaryny. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać 100 gramów twarogu śmietankowego i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Ciasto będzie klejące. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na paski.

Ciasto rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy, wałkiem oprószonym mąką.

Placki mają mieć grubość około 1/2 centymetra.

Szklanką wycinać kółka (jak na pierogi), na środku każdego kółka ułożyć po kawałku jabłka i zlepiać ciasto pośrodku.

Piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Data wydarzenia: 12 września 2019 r.

Wsparcie i współpraca